College stemt in met nieuw systeem periodieke brandweercontrole

Foto: Wim Meijer Fotografie

Veiligheidsregio Kennemerland (VRK) stopt met het uitvoeren van de brandveiligheidsinspecties van de gebouwen met de lichtste vorm van toezicht.

Steekproef
Eigenaren en/of gebruikers van deze gebouwen kunnen, aan de hand van een digitale vragenlijst, zelf de controle uitvoeren. Om verzekerd te blijven van het huidige brandveiligheidsniveau zullen er wel steekproefsgewijs controles worden uitgevoerd. Het toezicht op de zwaardere controles blijft ongewijzigd.

Periodieke contoles
De brandweer voert periodiek brandveiligheidscontroles uit in gebouwen waarop een meldings- of vergunningplicht van toepassing is. Dit zijn bijvoorbeeld winkels, horecagelegenheden en verzorgingshuizen. Afhankelijk van het soort gebouw en bestemming gelden verschillende toezichtprotocollen bij de controles. De gebouwen waarvoor de ‘zelfcontrole’ gaat gelden betreft de meest lichte vorm van controle.

Eigen verantwoordelijkheid
Volgens de VRK benadrukt de nieuwe manier van controleren de eigen verantwoordelijkheid en zorgt het voor minder regeldruk voor eigenaren en gebruikers.  Verder biedt het de VRK de mogelijkheid om meer activiteiten in te zetten op het gebied van preventie en themagerichte controles.

Cookieinstellingen